Asal-usul Hari Valentine

botans tubing desa winong bawang banjarnegara jawa tengah
Sajarah Hari Valentine atau asal – usul Hari Valentine, dipun kawiti saking jamane kompeni. Diriwayatake ana ing sawijining desa, ingkang tasih kalebet daerah Banjarnegara, Jawa Tengah, ana pasangan sesenengan yaiku Paijo lan Paijem. Nanging hubungane wong loro iki, ora disetujui dening wong tuwane, amarga saka kaluawarga ingkang beda kastane. Paijem tesih getih biru, saking keluarga Pakuningratan (paku ing ndalan), déné Paijo mung turunan mudun.

Baca Versi Bahasa Indonesia: Sejarah Valentine

Nanging amarga wong loro iki, wis kadung tresna lan ora pengin dipisahake, mutusake nekad mlumpat bareng nyemplung kalen ing pinggir desa. Singkat crita, wong loro kui ilang selawase, karo nggawa tresna.

desa krucil winong bawang banjarnegara jawa tengah
Kalene nang pinggir desa, pol-polan dalan

Kawit kedadean iku, kalen pinggir desa dadi angker. Akeh wong sing liwat, kerep diweruhi penampakan lan krungu swara medeni. Mulane yen liwat pinggir kalen, ora kepengin diganggu kudu pamit ndisit. Umpamane numpak pit motor utawa mobil kudu nglakson nganti muni ‘TIN’.  Tujuane kanggo ngormati ingkang mbau rekso nang kono.

sejarah hari valentine dan asal - usul hari valentine
Papan Pengetan ‘KALEN, TIN..!’ ana ing pinggir kalen

Supayane wong sing liwat pada ngerti lan ora kelalen, ana ing pinggir kalen dipasangi papan pengetan ditulisi gede ‘KALEN, TIN..!’. Tegese yen liwat pinggir kalen kudu nglakson nganti muni ‘TIN’.

Sawijining dina ana wong londo nyopir mobil liwat dalan pinggir kalen iku, dheweke ndeleng papan pengetan ‘KALEN, TIN..!’. Amarga ora ngerti apa tegese, dheweke takon marang warga. Sawise dicritani kedadeane, wong londo kui mangertos artine tembung ‘KALEN, TIN ..!’, lan crita tragis paijo lan paijem mbiyen.

Nganti wong londo kui bali menyang negarane nang kulon, tembung ‘KALEN, TIN’ lan kedadean tragise paijo lan paijem tetep kelingan. Banjur dicritakna marang keluarga lan kanca-kancane. Akhire ana ing negara kulonan kana, tembung ‘KALEN, TIN’ lan kedadean tragise paijo lan paijem dadi terkenal.

Nanging amarga watesan ilat kanggo ngucapne tembung ‘KALEN, TIN’, wong londo pengucapane malah dadi "VALEN-TIN". Nganti saiki tembung ‘KALEN, TIN” ana ing negara kulonan wis lumrah terkenal dadi ‘VALEN-TIN’. Lan dipengeti dadi dina VALENTINE. Pada karo wong nom jaman now ing negarane dhewek, ngertine yo VALENTINE, padahal asline ‘KALEN, TIN’. Priben son, sampeyan mudheng ora?

Saka crita sejarah hari Valentine utawa asal-usul hari Valentine ing ndhuwur, wis genah ora perlu dipengeti. Amarga crita ing ndhuwur iku mung crita ngarang dhewe, kanti alure sing ora nggenah lan bahasa jawa sebisane. Menawi wonten jeneng, panggonan lan kedadean sing mirip utawa sami, niku namung kebeneran mawon lan mboten dipun sengaja. Sedaya lepat nyuwun ngapunten.

River Tubing Sensasi  Hanyut ala Paijo dan Paijem di Sungai Desa Winong, Banjarnegara


lokasi botans tubing desa winong kecamatan bawang banjarnegara
Botan’s River Tubing, Desa Winong, Bawang, Banjarnegara
Gambar: IG Botan’s river tubing

Nah ini yang beneran dan menarik, bagi Sahabat Blogger dan Traveler yang mau ber-valentine-nan di KALEN (Sungai), sambil merasakan sensasi hanyut seperti Paijo dan Paijem. Bisa mengunjungi Desa Winong, Kecamatan Bawang, kabupaten Banjarnegara, Jawa Tengah. Disana terdapat tempat wisata baru, yaitu river tubing.

Botan’s river tubing yang dikelola oleh Pokdarwis Dewi Sri Desa Winong, menawarkan wahana tubing menyusuri aliran sungai yang mengalir di desa Winong.  Dikemas menjadi wisata ramah anak dan murah meriah, cocok untuk kids jaman now dan older jaman now. Monggo yang sedang berkunjung ke Banjarnegara, sempatkan merasakan sensasi hanyut di kalen ala Paijo dan Paijem di hari Valentine.

Sumber:
-       Legenda Fiksi imajinasi sendiri
-       Gambar IG Botan’s river tubing
-       Gambar koleksi pribadi di Desa Winong
62 Komentar untuk "Asal-usul Hari Valentine"

trs tanggal kalen tin iku kapan sam?

ini sih versi jawa setelah setahun/dua tahun lalu bikin yg versi endonesa

Wah asyik dong bervalentin di Kalen alias sungai, berhanyut ria bersama paijo dan paijem hehe ,,,, berrrrr

Valentain itu menyenangkan kata mereka yang masih bersetatus jomblo mas.. ..

Kegiatan saat bervalaintin macem macem apa lagi yang sedang berpacaran.. ...silahkan anda lanjutkan.. !

biasane ing panggonan angker mesti uwong disarannya ngebel utowo ngunekne klakson. Duduk opo-opo, nanging kanggo tondo yen deweke bakal liwat ing area iku, yo koyo kali kuwi

jamane londo kae to nalikone
malah aku ra ngerti versi iki mas
pripun kabare mas? suwe ra mampir mrene

masak kudu saya jawab sendiri sih

huh

om.. nek klakson e munine telolet telolet piye? gpp ta?
engko di saut i "telolet om" teko kali lak repot dewe..wkwkkw

sabar sam

kunci jawabane kan wis dikei :)

jadi yang dimaksudkan kanyut ala painem dan paijo tersebut di kalen tin adalah benda yang berwarna kuning miliknya mang admin tah?

Wah hebat juga nih analisa dalam menelik sejarah asal-usul Valentine. Bisa menambah kasanah baru dalam dunia sastra.
Semoga sejarahwan dunia ya setidaknya sejarahan nasional, artikel ini bisa menjadi rujukan atau penelitian. Agar bisa lebih komplit.

Ada yang ngerti ada yang nggak nih..hehe
Tapi pengen bisa bahasa Jawa yang seperti itu aku, Mas..he

Pengen deh ngerasin mainan di air gitu, sering lihat orang yang cerita gitu, tapi belum sempat kesana..he

Btw, airnya jernih juga ya, Mas. Bakal betah pasti kalau ada disitu.

cari kamus hidup mas, cepet bisa basa jawa :)

ra po2 mas, jajalen :)
dadi teloletine

wis lair durung mas jaman sakmono,
alhamdulillah uapik mas, pean seah ae to, sue ra BW2an

saya gak pernah valentinan mas, gak mudeng malah :)

klo yg jomblo asyik mba, melupakan kejombloannya sambil bertubing ria :)

hahaha,,,lucu dan kreatif sekali tulisan Mas Ini,

Saya awalnya ingin membacanya denga serius, pas dilihat ternyata tulisannya dalam Bahasa Jawa.... :)

ngakak saya,soalnya saya tidak tamat pelajaran Bahasa Jawa.

Jadi..... saya hanya menikmati celotehan teman2 via kolom koment saja yg pakai bahasa Indonesia.

Pusing saya mengartikan tulisannya. Ada Aqua ? :)

Waduh dikirain tadi pakai bahasa Indonesia, ternyata ini sejarah palintin dalam bahasa Jawa. Mau gimana lagi, yang penting meninggalkan jejak deh.
Tadi ditanya di blog, "Apa kabar mas Ridha?"
Jawabnya di sini: Alhamdulillah baik.

Valentinya gagal mas, hujan terus... acaranya batalin aja deh

saya kan salah satu fans blog ini

buka linknya lewat google + sudah niat banget eh isinya cerita versi sendiri he....

Gak begitu ngerti sebenaenya bahasa jawanya, itu sejarah valentine versi blog ini yaa..

Tapi yg tubing itu serunya pake bngat

Wahahaha....
Untung ada yang versi Indonesia. Dan ternyata yang versi Indonesia ya yang original ya, mas.

Bener juga sih, ternyata banyak pesan dan pembelajaran dari sudut pandang yang berbeda ya kang mengenai asal usul hari Valentine. Tapi yang pastinya bisa dirasakan bersama orang terdekat. he,, he,, he,

Adem. Seger. Yo dolanan nang kalen, Tin!

Untung saya jawa jadi tahu...Kalen kalau di kampung saya kali mas.Kasihan londonya ngak bisa logat jawaa

Dari dulu gak pernah valentinan, gak suka tuh.. kalao ada yang ngasih hadiah coklat sih, saya terima aja dan bilang: mamacih kakak :D

Waaah, aku blm kesampaian ke winong nih.. Mau nyicip nugetnya sekalian tubing di sini kaya paijem :D

Valentayinya dah lewat belum mas?

ada kaos buat fans setia, ambil di pasar besar ya :)

haha, bisa diundur selama bulan februari

baca versi indonya mas, biar paham :)
versi lamunan

klo saya sih gak pernah valentinan, tanggalnya juga lupa, makanya gak ada dipostingan :))

monggo ke winong mba paijem...ehh mba Ella, maaf :)

diperpanjang mas, sampe bosen :)

saya ga ikutan acara begituan kang hahahahaa.. Ntar deh kapan2 main ke Botan rivers tubing, tapi lagi hamil gini takut ya kang mainan yang teralu ekstrem hehe

Sudah dikunjungi bahasa Indonesia dan dikunjungi balik. hehehe

senajan isih dirayaken, sakjane munine klakson tulisane"Tin" mung enek ning jawa, cubo tiang londo lan noni2 paling uni tulisane dadi "beep" sidane dudu valentin, tapi dadi Valenbeep. :D.


Bojo wadon : mas..
bojo lanang : iya jeung.
bojo wadon : aku pingin ngerayakan valenbeep
bojo lanang : lah genio aku baru krungu jenenge valenbeep.
bojo wadon : iki njur iso koyo noni2, klaksone unine beep
bojo lanang : ya wes karepmu.

wis karepmu cak, sak monine :))

bukan generasi kid jaman now ya mba :)
wah jagain dedenya dulu sampe lahiran

tubingnya asyikk nih , nampak jernih sungainya.

Kalau zaman saya kecil dulu tubing ga pakai helm dan pelampung mas, pada bocah langsung aja telanjang dada dengan ban karet nyemplung ke sungai

siapa bilang dengan modal kecil tidak bisa menang banyak?
Dengan modal Rp20.000,
Anda bisa menang "Puluhan Juta" !!!
Hanya di Sinidomino. com
Untuk info lebih lanjut, Hubungi :
-Pin BBM : D61E3506 (24 jam Online )
raja poker

whahahaha masa iya dari kalentin :p
lucu amat sih :P

Walah-walah, kalen tin tow trnyata😂😂😂, garei eling jamane semono....(masa kecil...)
Kalau lewat jalan yang agak serem pasti bilang "monggo mbah" sambil bubgkuk-bungkuk...

Silahkan komen dengan bijak dan sopan

Back To Top